Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Voor iedereen

Niemand zit graag in financiële moeilijkheden. Niemand heeft graag incassobureaus achter zich aan. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen ook zomaar met geld kan omgaan. De één heeft er meer moeite mee dan de ander. En je kunt ook ineens in de problemen terecht komen, bijvoorbeeld door scheiding of ontslag. Dan stapelen die rekeningen zich zo snel op dat u het zelf even niet meer ziet zitten. Dat kan iedereen overkomen.

Denk bij budgetcoaching niet meteen aan mensen met een laag salaris. Ook medewerkers met een goed betaalde baan kunnen moeite hebben om financieel rond te komen. En van het grote aantal zzp'ers dat de laatste jaren aan de slag is gegaan, heeft een groot deel een te laag inkomen.

Aanmelden bij Debeto gaat heel eenvoudig. U kunt dit formulier invullen, u kunt ons bellen, een terugbelverzoek doen of een e-mail sturen. Bij het eerste contact schatten we uw hulpvraag in. Denken we dat Debeto voor u de juiste partij is, dan begint het traject.

Debeto is een gecertificeerd budgetcoach. Een coach is alleen gecertificeerd als hij of zij aan de eisen voldoet: een opleiding tot budgetcoach en schuldhulpverlener (SHV I, II en III) bij een erkend instituut. Naast die diploma’s is bijscholing verplicht.

Register KIWA
Hier kunt u controleren of een budgetcoach gecertificeerd – en dus betrouwbaar – is.
U vindt mij op mijn achternaam (Swertz) of via mijn certificaatnummers: 0217.SHV.039 en 0217.SHV.040.

Er zijn twee mogelijkheden: u betaalt zelf de inzet van een budgetcoach, of iemand anders doet het voor u. Dat kan bijvoorbeeld uw werkgever zijn. Veel bedrijven bieden het inschakelen van een budgetcoach automatisch aan, als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Heeft uw werkgever zo’n regeling niet? Overleg dan eens met hem of haar. Bedrijven zijn vaak bereid om die kosten geheel of gedeeltelijk te betalen. Uiteindelijk is uw werkgever beter af als u zich weer 100% op uw werk kunt concentreren. En niet overdag meer hoeft te piekeren hoe u de eindjes aan elkaar moet knopen.

Ook kunt u rondkijken in uw familie of vriendenkring: is er niet een goede bekende die u na aan het hart ligt? En die bereid is die kosten geheel of gedeeltelijk voor zijn of haar rekening te nemen? Als u een uitkering heeft, kunt u vaak terugvallen op een regeling. Daarmee hoeft u niet zelf de kosten van een budgetcoach voor uw rekening te nemen.

Ja en nee. Ja, voor een budgetcoach betaalt u. Maar als die budgetcoach zijn of haar werk goed doet, haalt u die investering er ruimschoots uit. Bijvoorbeeld omdat u niet langer meer geld kwijt bent aan rente die u over uw schulden betaalt. Aan incassobureaus die onbetaalde rekeningen fors verhogen. Of omdat u toeslagen ontdekt waar u voortaan gebruik van kunt maken. En met Debeto haalt u ook een budgetcoach in huis die u wijst op alle mogelijke manieren om geld en kosten te besparen. Zo verdient die financiële coach zichzelf ruimschoots terug.

Informeer voor de zekerheid of uw werkgever niet een overeenkomst met een budgetcoach heeft afgesloten. In dat geval kunt u meestal kosteloos professionele hulp inschakelen.

Een budgetcoach is geen budgetbeheerder. Het scheelt maar een paar letters, maar het is een wereld van verschil. Bij budgetbeheer – en ook in de schuldhulpverlening - bepaalt iemand anders wat er met uw geld gebeurt. U moet dan voor kortere of langere tijd de regie uit handen geven. Een budgetcoach doet het sámen met u. Die coach bekijkt uw situatie, geeft tips en adviezen en probeert met schuldeisers naar een oplossing te zoeken. Maar uiteindelijk bent u degene die bepaalt wat er moet gebeuren. En niemand anders.

Misschien is de situatie voor u te onoverzichtelijk. Of heeft u gewoon even niet de rust om zaken zelfstandig uit te voeren. In dat geval springt Debeto tijdelijk bij, door het beheer van uw financiën over te nemen. Maar nooit langer dan nodig is, want voorop staat dat u straks zelf weer zelf aan de slag gaat.

Financiële moeilijkheden hangt u liever niet aan de grote klok. En terecht. Daarom werkt Debeto 100% vertrouwelijk. Alles wat u vertelt en laat zien blijft tussen ons. Ook als u via uw werkgever bij ons terechtkomt. U hoeft dus niet bang te zijn dat gegevens van u op straat komen te liggen.

De tijd die Debeto nodig heeft om bij u orde op zaken te stellen, is vooraf niet aan te geven. Dat verschilt van persoon tot persoon. De één is er op tijd bij om assistentie in te schakelen. Bij de ander stapelen de rekeningen zich op. Ook het leren omgaan met geld verschilt. Daarom is het altijd maatwerk. Wel kunnen we van tevoren een inschatting maken van het aantal gesprekken dat nodig is. Dan weet u waar u aan toe bent. En zodra u zonder ons kunt, nemen we afscheid. Want uiteindelijk is dat altijd het doel van een budgetcoach: u financieel weer op eigen benen leren staan.

U zit ook niet ‘vast ‘aan een budgetcoach als Debeto. Ons doel is dat u zelf weer aan de slag kunt met uw administratie en financiën. Daarna nemen we afscheid. Tenzij u het plezierig vindt dat we u op periodieke basis blijven begeleiden. En ziet u onze inbreng tussentijds toch niet meer zitten? Even goede vrienden. Dan kunt u van het ene op het andere moment besluiten om te stoppen met budgetcoaching.

Betalingsachterstanden zijn vervelend, maar meestal niet onoverkomelijk. Samen met uw budgetcoach komt er een oplossing. Bij problematische schulden ligt het anders. In zo’n geval heeft u een schuld waar u binnen drie jaar zelf niet meer volledig utikomt. Achterstanden in vaste lasten lopen steeds verder op, schuldeisers willen niet langer meer praten over een regeling.

Heeft u problematische schulden, dan kan maar een beperkt deel van uw schulden worden voldaan. U kunt dan geen beroep doen op een budgetcoach, maar u moet dan naar een schuldhulpverlener. In die situatie kunt u door iemand van de gemeente worden geholpen of komt de rechter eraan te pas. Als budgetcoach kan Debeto wel inschatten of u te maken heeft met betalingsachterstanden of dat de schulden problematisch zijn. In het laatste geval verwijzen we u door.

Financiële problemen kunnen al gauw van kwaad tot erger worden. Zo ontstaan er ‘problematische schulden’. Volgens de wet mag een budgetcoach in die gevallen niet bemiddelen. In ieder geval niet betaald. Toch kunt u een beroep doen op Debeto: door bijvoorbeeld uw werkgever, een familielid of een goede vriend of vriendin te vragen de kosten te betalen. Via zo’n derde is het wettelijk namelijk wel toegestaan dat u wordt geholpen door een budgetcoach.

Voor werkgevers

Ook al gaat het beter met de economie: veel mensen met een baan hebben financiële problemen. Maar liefst 36%, blijkt uit onderzoek. Eén op de vijf heeft zelfs lichte of ernstige betalingsproblemen. Zes van de tien bedrijven hebben te maken met werknemers die financiële zorgen hebben, heeft het Nibud uitgezocht. En de helft van alle ondernemingen in ons land had in 2017 te maken met loonbeslagen.

Een medewerker met financiële problemen neemt die zorgen mee naar zijn werk. Dat uit zich in verschillende symptomen. De één ervaart stress en doet het werk minder nauwgezet of maakt zelfs (grove) fouten. De ander slaapt er slecht door en heeft daardoor overdag moeite zich te concentreren. Vaker ziek melden dan gebruikelijk kan een ander symptoom zijn dat iemand zijn of haar financiën niet meer de baas kan. En een medewerker kan zelfs overgaan tot diefstal en fraude om maar een ‘oplossing’ te vinden. Als het moment daar is dat u met loonbeslag voor die medewerker te maken krijgt, gaat het van kwaad tot erger. En trouwens, in een tijd van personeelskrapte is elke medewerker er één. Terecht dat u er daarom alles aan doet om uw medewerkers binnenboord te houden. Budgetcoaching aanbieden als service van de zaak hoort daar ook bij.

Als iemand door geldzorgen minder goed presteert, kost dat uiteindelijk u geld. Schrik niet: tot wel € 13.000 per jaar, volgens het Nibud. Minder productiviteit (al gauw 20%), meer ziekteverzuim, extra werk voor de personeelsadministratie die loonbeslagen moet verwerken: aan dat bedrag zit u zo. En dan is nog geen rekening gehouden met medewerkers die stelen of frauderen.